Sawasdee pii mai!

Ik heb het nog 2 dagen volgehouden in Luang Prabang, Laos maar ik begon het een beetje saai te vinden.. Het is hier in dit gebied van Azië nu jaarwisseling (we gaan naar het jaar 25 honderd nog wat) en Luang Prabang schijnt dé stad te zijn in Laos om dit te vieren. Dit wordt gedaan met een hele hoop alcohol drinken, dansen en wat rituelen. Het eerste ritueel wat ik meegemaakt heb was de Miss Laos verkiezing. Nounounou wat een show. Ongeveer 25 kopieën van elkaar die op een statische manier wat buigingen maken. We hebben het volgehouden tot nummer 8. Voor degenen die mij op Facebook hebben: dat was het moment van de enorme gaap op de foto waarin ik getagd ben :-o. Op diezelfde avond was er een reusachtige markt, daar een beetje doorheen geslenterd en in een botsauto gebotst. Oh en er waren lolliefanten, die had ik nog niet gezien deze reis, nice. Een ander ritueel is het gooien van water naar elkaar. Best leuk, maar niets vergeleken met Chiang Mai (hier kom ik later op). Het laatste ritueel wat ik meegemaakt heb is, zoals ik het noem, the march of the monks. Een stoet van monniken die voedsel in ontvangst nemen van mensen langs de straat. Ik heb een mand bananen en koekjes gekocht en deze uitgedeeld. Ge wel dig, helemaal te bedenken dat het om 5 uur ‘s ochtends was. Terug naar bed gegaan en na een flink aantal lucide dromen besloten dat ik door wilde reizen naar Chiang Mai, Thailand. Ik kon kiezen tussen een busrit van 20 uur, een slowboat van 2 dagen of een vliegtuig van 1 uur.

Een paar uur later was ik terug in Thailand.

Oh en ik zat weer in hetzelfde vliegtuig als Ryan. Je weet wel, die gestoorde Canadees. Dit was trouwens niet de eerste keer dat ik hem weer ontmoet heb: ik denk ondertussen zo’n 5000 keer. Het maakt gewoon echt niet uit waar ik heen ga.. ik ga ergens eten, Ryan zit er. Ik verander van hostel, Ryan was al aanwezig. Ik ga ‘s avonds ergens een drankje doen, wie komt er later binnen gestrompeld? Jawel: Ryan. Ik ontmoet sowieso steeds mensen die ik ook al op andere mensen ontmoet heb, maar met hem is het gewoon absurt.
Om nieuwjaar te vieren in Azië is Chiang Mai echt the place 2 be, om deze reden is het erg lastig is om een verblijfplaats te vinden. Ryan vertelde dat hij met iemand een kamer zou delen, maar dat diegene niet meer komt. Dus hij vroeg mij of ik geïnteresseerd was in die kamer. Joh waarom niet?
Onderweg vanaf het vliegtuig naar het centrum van de stad maakte we al enigszins mee hoe nieuwjaar hier gevierd werd. Onze tuktuk werd van alle kanten belaagd met water. Emmers en supersoocers. Uitgestapt bij een bar met WiFi om uit te vinden waar ons hotel moet zijn. Het watergevecht was al flink aan de gang daar, de hele straat was er mee bezig. Een Thais meisje vertelde mij dat dit alleen nog maar het tipje van de sluier was. En wat heeft ze gelijk.
Twee dagen later ben ik namelijk ‘The war zone’ ingegaan. Ik heb er echt gewoon geen woorden voor hoe massaal bruut het was. Je moet je Koningsdag en the Gay Parade in Amsterdam tezamen voorstellen: overal muziek, parades, mensen die in de grachten springen, optredens, shows etc. En dat allemaal tezamen met een kolossaal gigantisch reusachtig astronomisch watergevecht. Ja echt iedereen heeft tenminste 1 waterpistool of emmers gevuld met water paraat om oorlog te voeren. Meerdere groepen van 100 man sterk die schreeuwend naar elkaar toe rennen met geijst water, niet te geloven. In sommige straten stond het water tot aan m’n enkels.
Vroeger deden wij met iedereen van de Lisdoddestraat bij mooi weer weleens watergevechten.. In mijn herinnering was dat gevecht reusachtig. Ik zou graag mijn kinderlijke zelf en m’n vriendjes van toen willen meenemen naar deze plek.
En dan denk je dat dat misschien even doorgaat.. nee het duurt bijna een week.
Dus ja je kunt wel stellen dat ik blij ben dat ik gekozen heb voor Thailand ipv Laos om de rest van nieuwjaar te vieren.
Even een kleine rewind: ik zei dat ik 2 dagen later pas in actie gekomen ben.. De reden daarvoor is dat ik op de middag dat ik aankwam iets verkeerds gegeten heb. Heb vervolgens ongeveer 8 keer boven de wc gehangen en de volgende dag geslapen tot ‘s avonds.. Ook weereens wat anders he?
Het gooien van water naar elkaar is trouwens een verwelkoming van het regenseizoen, wat hier dus bijna staat te gebeuren. Ik zie erg uit naar wat regen want het is nu ongelooflijk heet, maakt me lui.

1 ding ben ik achter gekomen hier in Azië: ik hou van Thailand. De mensen zijn zo vriendelijk en oprecht vrolijk. Mensen zijn ook erg open, dat zie je bijvoorbeeld aan het grote aantal homoseksuelen en aan de lokale bevolking die zij aan zij gaan met toeristen. Happy people.

Okay tot slot wat staat er op de ‘planning’ (planningen zijn meer ideeën voor mij hier)? een tijgerreservaat bezoeken in Chiang Mai, naar Pie gaan en vervolgens een meerdaagse meditatie course te volgen! Dit laatste zie ik erg naar uit, helaas was het nu volgeboekt tot de 25e..

Edit: Ik lees nu net dat het totale dodental na 4 dagen Songkran in Thailand 248 is.. Jup veilig is anders..